Forum www.baranki.fora.pl
Forum domowe
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto Czekladowa Krówka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baranki.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bazyliszek
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z za rogu..

PostWysłany: Nie 21:33, 09 Lis 2008    Temat postu: Ciasto Czekladowa Krówka

na ciasto:
400 g mąki
250 g Cukru
100 g jasnego cukrunp. trzcinowego(moze byc zwykły)
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
150 ml kwaśnej smietany(np.18%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego( lub 2 łyzeczki cukru waniliowego)
175 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
125 ml oleju roślinnego
300 ml wody

na polewę:
175 g gorzkiej czekolady (zawartośc kakao 70%)
250 g miękkiego masła
275 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
Dwie formy o srednicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia.
W duzym naczyniu wymieszaj: mąkę, cukry, kakao, sól, proszek i sodę.
Winnym naczyniu zmiksuj jajka, smietanę i ekstrakt waniliowy. Za pomoca miksera dokładnie wymieszaj rozpuszczone masło i olej, nastepnie połącz je z wodą. Dodaj wszystkie suche składniki i miksuj na niskich obrotach. Dodaj jajka i ucieraj , aż wszystkie składniki się połączą. Rozlej do przygotowanych form, dzielac na dwie równe części.
Piecz 45-50 minut, pozwól im przestygnąc w formach, po czym wyjmijcie i ostudźcie całkowicie.
Czekoladę na polewę rozpuśćcie w kapieli wodnej i pozwólcie jej ostygnąć. W innej misce utrzyjcie masło, aż stanie sie miękkie i kremowe, dodajcie przesiany cukier puder i ucierajcie, aż masa stanie sie lekka i puszysta, potem dodajcie ekstrakt waniliowy i czekoladę. Przełóżcie placki polewą,(ułóż jeden na drugim) a nastepnie wysmarujcie je z wierzchu i po bokach. ( Ja używam jednej tortownicy o śr.24 cm i placek przekrajam jak na tort na pół)
Wszystkim łasuchom SMACZNEGO!!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bazyliszek dnia Nie 21:39, 09 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.baranki.fora.pl Strona Główna -> Ciasta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin